Tetőzik

Hali! Itt az 56. Jókai Napok! A szakemberek szerint ma tetőzik a kánikula, és csúcsra jár Komárom országos színjátszó fesztiválja is, amelyen még két felnőtt színjátszó csoport vár a megmérettetésre, a lévaik és a nánaiak. A többiek már utána vannak a fellépésnek, a szakmai értékelésnek. És ez meg is látszott tegnap este és ma hajnalban, a fesztiválklubban. Felszabadultan táncolt a tömeg, ezúttal népzenére, a füleki Apropó Kisszínpad estjén. Szerelmek szövődtek, telefonszámok, e-mail címek cseréltek gazdát, örökre szóló barátságok köttettek.

Nagy sikert aratott az Apropó-est
Nagy sikert aratott az Apropó-est

Jól is esett  a péntek esti tombolás a fesztivállakóknak. Tegnap este adta elú Háy János A halottember című darabja szlovák változatát,m vendégelőadásként Varga Anikó színművésznő, Lévay Adina rendezésében. Az előadás döbbenetes hatással volt a közönségre, fel kellett dolgozni a láttotak.

Agafja, a menyasszony és Padkoljószin hivatalnik a lévaiak előadásában: Komáromi Eni és Scheffer Ádám
Agafja, a menyasszony és Padkoljószin hivatalnik a lévaiak előadásában: Komáromi Eni és Scheffer Ádám

Molnár Gusztáv színművész:

Molnár Gusztáv
„Kétezer-ötben érettségiztem a komáromi Selye János Gimnáziumban. Akkor rendezte meg Kiss Péntek József és persze, Csengel Mónika a GIMISZ Diákszínpadban A csárdáskirálynőt. Leopold Máriát alakítottam. Kiss Péntek Józsefnek köszönhetem, hogy elindultam a színészi pályán. Sajnos, nem tudtam ott a tiszteletére rendezett emlékgálán a Jókai Napok megnyitóján .Két időpont volt, az egyiken megfelelt volna, a másikon előadásom volt vidéken. Sajnáltam is, de belül ezt a dolgot viszem tovább. Lesokkolt a halálhíre. Több ezer fiatal nagyon sokat kapott tőle.”

Ma kora délután vidámabb hangulatban folytatódik a fesztivál. Nyikolaj Vasziljevics Gogol Háztűznéző című komédiáját adja elő a lévai Garamvölgyi Színpad. „Olyan mintha Gogol a csoportra írta volna a karaktereket” –nyilatkozta Tuček Erika rendező. Padkoljoszint, a főszereplőt Scheffer Ádám alakítja. „Én is minden nap hiavatali munkát végzek, és még nem vagyok nős. Néha megfordul a fejemben, végül maradok a régi életemnél. Azt mondom, hagyjuk inkább, olyan kínos lenne. Ilyen értelemben nagy találkozás nekem ez a szereppel” – mondta el a Bárányfelhőknek.

Lengyelfalusy Juhász Mária, a Nánai Színjátszócsoport rendezője Szabó Csilla drámapedagógussal, rendezővel a fesztivál előtt Párkányban
Lengyelfalusy Juhász Mária, a Nánai Színjátszócsoport rendezője Szabó Csilla drámapedagógussal, rendezővel a fesztivál előtt Párkányban

A versenyprogram végére is komédia maradt. Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című szíművét a Nánai Színjátszócsoport előadásában tekinthetik meg a nézők, Lengyelfalusy Juhász Mária rendezésében. „Az egyik szereplőnk Hollandiából repül haza, és egyenesen a komáromi városi művelődési központba jön majd, de reméljük, hogy lesz egy szusszanásnyi ideje. Délben száll le a repülőgép, ötre, az előadás kezdetére csak Komáromba ér. Amúgy csak az előadás végén jön be, akár még késhet is – mondta a rendezőnő, majd elárulta, ismét olyan darabot választottak, amelyet nem sokszor játszotta még a környéken. „Görög mitológiai alapokon nyugszik, csak fiúk szerepelnek benne. Istenek, félistenek, halandók játéka ez. Ez a görög Rómeó és Júlia” – tette hozzá mosolyogva. Megjegezte, a novemberi bemutató óta előadták már egypárszor, de egész évben játsszák majd, ezzel az előadással készülnek ősszel az Egressy Béno Országos Színjátszó Fesztiválra Szepsibe is, ahonnan számtalanszor elhozták már a fődíjat. „Az előadásban a zeneiskolai tanárokból Little Sympfony vonósnégyes kíséri élőben. Egyik volt színjátszónk, Danis Alica és növendékei alkotják ezt az együttes, és kísérik az előadást” – árulta el Lengyelfalusy Juhász Mária rendező.

Munkában a Visszhang fesztiválújság szerkeztősége
Munkában a Visszhang fesztiválújság szerkeztősége

Hát, ez várható még ma. És este tízkor hatalmas fogadást adnak a fesztivál szervezői a csoportok részére,  a záróbuliban DJ Bagó és Kovács adják majd a talpalávalót. Holnap, mondják érkezik az eső. Délelőtt tíz órakor átadják az 56. Jókai Napok díjait. Előtte fél órával koszorúzás lesz a nagy magyar mesemondó szobránál a Kulúrpalota előtt.

Az 56. Jókai Napok részletes műsorát ITT találja.

Bárány János
A szerző fotói