De szép az élet!

Hali! Itt a Jókai Napok, annak is a közepe, mert félidejéhez érkezett Komárom 56. országos színjátszó fesztiválja. Jelentem, Komáromban hatalmas a hőség, éjjel is alig lehet aludni, ám az extrén nyár mit sem zavarja a színjátszókat! Ez az ő éves ünnepük. Hányan mondták az elmúlt napokban körülöttem, alig várták, hogy végre itt legyenek. És csinálják is rendesen a fesztivált!

Apropó Kisszínpad - Édes álmok
Apropó Kisszínpad - Édes álmok

Ma három versenyelőadás mosdatta a szakma és nézők lelkét. A füleki Apropó Kisszínpad Édes álmok című produkciója Josef és Karel Čapek A rovarok életéből című drámája nyomán készült arról, hogy mindenki keres valamit, és az élet egy nagy túra. Rovarok öltek és ettek rovarokat. És mégis volt báj és humor Szvorák Zsuzsa rendező idei munkájában. Találkoztam a színjátszóival a belvárosban, éppen pihentek az egyik fagyizó előtt. Kérdezték, hogy tetszett. Állva tapsoltam, mondtam. És többen álltak fel tapsolni a nézőtéren is. Szóval ezt az előadást megvettem, ahogy színjátszók között mondani szokás.

Janne Teller - Semmi by Fókusz Diákszínpad
Janne Teller - Semmi by Fókusz Diákszínpad

Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá. Mondja Janne Teller Semmi című regényének főhőse. Azután a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad előadásában is rémségek történnek, de ahogy a fiatalok vevők voltak a regényre, és vették, mint a cukrot, a Semmi dunaszerdahelyi változata is tetszett nekik. Láttam egy kis társaságot, akik alaposan elemezték az előadást, amelyet Hrapka Zsófia és Kuklis Katalin rendeztek.

Pinceszínpad
Pinceszínpad (Kassa)

A fülledt nyári alkonyhoz igazán passzolt a világirodalom szerelmi és erotikus költészete, amelyből versszínházat állított össze a kassai Pinceszínpad, mint a felnőtt színjátszók kategóriájának első indulója, Havasi Péter rendezésében. Sóhajok és vágyakozások fűtötték a városi művelődési központ pokolian forró kamara terét, humor is volt bőségesen. Az előadás címe: Megőrült a sátán pontosabban nem is fejezhette volna ki a látnivalót. Ráadásul valamennyi erotikus költeményt más-más jelmezben adtak elő.

Várady József, a Jókai Napok műszaki csapatának tagja:

Várady József műszakos
„Hogy mikor alszunk? Tegnap éjfélig voltunk, tegnapelőtt tizenegyig. Reggel nyolc órakor pedig ismét munkában vagyunk. Eddig négyszer építettük át a színpadot és a mobilnézőteret. Mindig úgy, ahogy a csoportok kérték Néha akad egy kis üresjárat, akkor állítjuk be a reflektorokat, és próbálunk egy kicsit pihenni”


Közben neves személyiségek látogattak a fesztiválra: Gál Sándor József Attila-díjas költő, a Jókai napok elnevezésének ötletgazdása, akivel Miklósi Péter publicista beszélgetett a Múzeumi Szalonban és Saly Noémi irodalom- és helytörténész Budapestről, akivel Gágyor Zille, a RÉV Magyar Kutúra Háza társtulajdonosa főzött Jókai bablevest, és csevegtek egy jót Jókai korának gasztronómiájáról.

Csák és Erdélyi
Csák és Erdélyi

A komáromi flaszteren összefutottam Csák Istvánnal és Erdélyi Zoltánnal, a losonci Kármán József Színház oszlopos tagjaival. Jöttek vendégségbe,mert az idén nem hoztak előadást. A fesztiválklubban tegnap késő este Slam Poetry-est volt. Jómagam közben babgulyást kanalaztam, és az élet értelmén merengtem.

Slam Poetry-est
Slam Poetry-est
 
Szappanbuborék a Klapka téren
Szappanbuborék a Klapka téren

És rájöttem, milyen szép az élet. Ma délután fiatalok ültek a Klapka téren. Fiú és lány. A lány szappanbuborékokat fújt felém. Van még remény.

Az 56. Jókai Napok részletes műsorát ITT találja.

Bárány János
Pálinkás Eszter és a szerző fotói