Raszputyin éjjel érkezett

Hali! Itt a Jókai Napok, Komárom országos színjátszó fesztiválja, amelyet azzal nyitott meg Keszegh Béla polgármester tegnap este a Komáromi Jókai Színházban, hogy az idén még inkább igyekeznek bevonni a város polgárait a Jókai Napok történéseibe.

A világbajnok, a vízipólós pincér, a zeneszerző, a színésznő és a többiek
A világbajnok, a vízipólós pincér, a zeneszerző, a színésznő és a többiek


Azután könnyes szemmel nézte meg a közönség a Kiss Péntek József rendező, a szlovákiai magyar amatőr színjátszó mozgalom megkerülhetetlen, emblematikus személyiségének tiszteletére összeállított emlékgálát, hajdani színjátszói, mára ismert színművészek előadásában, a színházi szakember, volt színházigazgató egykori kollégái és barátai, Bajkai Csengel Mónika, Spátay Adriana, Szabó Csilla és Varga Emese szerkesztésében és rendezésében.

Habodász István színész a Komáromi Jókai Színház előtt álló Kaszás Attila-szobor előtt. A Komáromból indult színész életéről és munkásságáról írta a napokban megvédésre kerülő diplomamunkáját
Habodász István színész a Komáromi Jókai Színház előtt álló Kaszás Attila-szobor előtt. A Komáromból indult színész életéről és munkásságáról írta a napokban megvédésre kerülő diplomamunkáját

"Keménykezű rendező volt, de nagyon szerette a fiatalokat, és szerintem jól tudott velük bánni. Nekem sokat segített. Tizenöt éves koromban ő beszélt rá, hogy műtessem meg a nyelvem. Megrendített a halálhíre. Nagyon hiányzik. Öt éve, hogy elkerültem a kaposvári színművészetire, azóta nem beszélgettünk. És nem mondhattam el neki, mi van velem, és nem hallgathattam meg, mi van vele" – vallotta a kulisszák mögött Habodász István, az egyik fellépő. „Amikor színházigazgató lett, nézett előadásokat nálunk, Budapesten a színházban. Szó volt róla, hogy valamelyiket elhozza vendégjátékként Komáromba, de valahogy soha nem jött össze az a vendégjáték” –emlékezett a színház portáján üldögélve Rancsó Dezső színész. Szvrcsek Anita színművésznő a sorszerűséget emelte i sminkelés közben az egyik öltözőben. „Örökre berótta magát az emlékeimbe azzal is, hogy a kislányom első születésnapján hunyt el. Bevallom, erős nap volt. Ünnep és gyász. Ő volt az első, aki a rám testált dívaság mögé látott, és meglátta benne a lelket, a humort és a mélységet” – nyilatkozta a Bárányfelhőknek a színművésznő.

Szvrcsek Anita színművésznő: Kiss Péntek József a rám testált díva mögé látott
Szvrcsek Anita színművésznő: Kiss Péntek József a rám testált díva mögé látott

Azután sokan mentek bút felejteni és fesztivált csinálni a RÉV Magyar Kultúra Házában üzemelő fesztiválklubba, ahol Krisztián, a virágbajnok a pult mögött táncolt, a vízipólós pincér összetört egy poharat, a zeneszerző szivarozott, a színésznő pedig napszemüvegben ordibált. Raszputyin éjfélkor érkezett, és még a rengeteg szúnyog is a Boney M zenéjére ropta a hársfaillatú csillagos komáromi éjszakában.

Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára:
"Alapiskolában mindig szavaltam, amikor gimnáziumba kerültem nagy csodálattal néztem a nagyokat, Tóth Attilát, Gál Tamást. A dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad tagjaként szerepeltem a Pillanat-képek című Dürrenmatt-darabban, egy Örkény-darabban és a Dekameronban, amellyel komoly sikert értünk el a Jókai Napokon is. Nagyon csapat voltunk. A Jókai Napok számunkra mindig az év egyik csúcspontja volt. Emlékszem, Gadócon volt a szállásunk,és nagyon izgultunk a fellépésünk másnapján, amikor mentünk a szakmai értékelésre."

Ma délelőtt megkezdődött az 56. Jókai Napok versenyműsora. Elsőként az ipolysági Szondy György Gimnázium SzondySokk Kisszínpada állt a szakma és a közönség elé N. Tóth Anikó: EATON DARR című színpadi játékával, Köteles Judit és a szerző rendezésében. „Arra keressük a választ, hogy mire való a vers, a költészet, és lehet-e ezzel valamit kezdeni, merthogy egy olyan világban élünk, ahol nem ez a legfontosabb érték. Most van a Radnóti születésének száztizedik évfordulója, ezért arra gondoltunk, hogy ezt az eladást elvinnénk iskolákba,mint egy rendhagyó irodalomórát. Engem a folyamatban mindig az érdekel, hogy az irodalmat milyen mélységeiben vagy rétegeiben tudjuk megtanítani. Irodalomtanár vagyok, számomra nem feltétlenül a színházi oldal a fontos, hanem hogy mit tudok megtanítani az időmértékes verselésről, a szabad vers lüktetéséről a forma kötetlenségéről. megtanítani” –sorolta N. Tóth Anikó.

A SzondySokk Kisszínpad tagji rendezőikkel, Köteles Judittal és N. Tóth Anikóval Ipolyságon, a zsinagóga mellett, a XVI. Ipoly Menti Találkozásokon való fellépésük után május 25-n, szombaton
A SzondySokk Kisszínpad tagji rendezőikkel, Köteles Judittal és N. Tóth Anikóval Ipolyságon, a zsinagóga mellett, a XVI. Ipoly Menti Találkozásokon való fellépésük után május 25-n, szombaton

Kora délután olyan láthat a nyájas fesztiválközönség, amit eddig tán még soha a Jókai Napokon: kapuszinai színjátszókat.Hogyan kerülnek Komáromba a Kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportjának tagjai a Vajdaságból?
"Tavaly vettük fel velük a kapcsolatot, és már járt is náluk egy itteni csoport, az ipolysági SzondySokk nagy sikerrel képviselte a felvidéki magyar színjátszást. Az idén meghívtunk egy ottani előadást, Tötök Ferenc: Tuladunai című népszínművét. A kupuszinai csoport a vajdasági országos amatőr színjátszó fesztivál díjazottja, díjként nyerték a fellépést a Jókai Napokon. Mindez a néhány hete Lakiteleken alakult Kárpát-medencei Magyar Amatőr Színjátszók Társulata, a Színtér keretében zajlik, amelynek célja, hogy többet tudjanak egymásról a Kárpát-medence magyar színjátszó csoportjai" –sorolta Csengel Mónika szervező.

És nem lesz megállás! A népszínmű után a Jókai-legendát boncolgatja majd Krisztina és Krisztián, azaz Lakatos Krisztina kulturális újságíró és Nyáry Krisztián könyvkiadó, író délután öt órától a RÉV Magyar Kultúra Házában. Este nyolckor pedig jön a fesztivál egyik legjobban várt produkciója, a Fehérlófia a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium MEG+növünk Diákszínpada előadásában. Holnap majd ezzel kezdem. Addig ma éjfélkor a fesztiválklubban talán ismét eljön Raszputyin!

Az 56. Jókai Napok részletes műsorát ITT találja.
Bárány János
Fotó: a szerző