Egy arc a Jókai Napokról – Balla Barnabás

Minden a nézőért történik

Pál, Pavel, Paul és a Keresztapa szerepeket kapta Balla Barnabás a galántai Kodály Zoltán Gimnázium bábcsoportja A fülemüle, avagy az eltitkolt verziók című bábjátékában, ahová kölcsönkérte a színjátszóktól Mészáros Andrea rendező.

Pedig azzal ment a gimnáziumba – mesélte – hogy orvos lesz. Szívsebész, és meggyógyítja a fél világot. Azután a TSÍZIÓ Diákszínpad, a színjátszó közeg megváltoztatta a gondolkodását. Elsőre felvették a színművészeti egyetemre Pozsonyba.

Balla Barnabás
Balla Barnabás

Másodikban lettem a TSÍZIÓ Diákszínpad tagja – mondta – „Az Az ABBA-összeállításban álltam először színpadra, táncosok kellettek. Mentem, de szóltam, táncban nem vagyok valami túl jó. Fokozatosan jöttek a további darabok. Legutóbb a Jézus Krisztus Szupersztár készült el, amelyben Ollé Krisztina rám osztotta Jézus szerepét. Vallásos vagyok. Mennyei dolog játszani őt, mert egy kőszikla az életemben. Sokszor erőt adott, hogy tovább menjek, égy az csinálj, amiit és ahogyan kell. Felmerült bennem a kérdés, vagyok-e olyan jó, hogy Jézust játsszak. Jézus az egyik legtökéletesebb, akit a Jóistentől kaptunk.

Miért nem hoztátok el a produkciót a Jókai Napokra?

Azt tervezzük, hogy amolyan vándorszínházként falvakban adjuk majd elő a musicalt.

Ősztől vár a színművészeti egyetem.

Ugyan Budapestre is beadtam, de titkon Pozsonyban reménykedtem, Hégli Bencét vették még fel, osztálytársak leszünk. A felsőbb osztályokba járó hallgatók pozitív jelzéseket adtak, hogy ez egy nagyon jó iskola. A most ötödikes Béhr Márton volt a felkészítőm. Kedvet csinált ahhoz, hogy Pozsonyba menjek. Szerintem ez lesz életem legjobb öt éve. Amikor nemrég fent jáűrtam Pozsonyban beadni a papírokat, különös érzés fogott el az épület előtt. Az a semmihez sem hasonlítható érzés, hogy hamarosan ide járok majd. Már összerázódtunk a leendő osztálytársakkal,  közös facebook-csoportunk is van.

Balla Barnabás
Balla Barnabás

A Fülemülébe kölcsön adtak.

Elmentem Mészáros Andrea tanárnőhöz, és megkérdeztem, hogyan jöhetnék el a Jókai Napokra. Amikor kiderült, hogy szerepet is kaphatok, nagyon megörültem. A későbbiekre nézve tapasztalatokat is szerezhetek a Jókai Napokon, Az egyik legfontosabb dolog a szánomra az alázat. Minden a nézőért történik, hogy valamit elindítson bennük. Egy előadásnak akkor van tétje,ha van közönség. Akkor mindjárt jobban játszunk.

Szeretsz a Jókai Napokon?

Két éve Ollé Krisztina tanárnővel voltunk itt a Paprikáskrumpli című előadással. Orosz rablót, meleg bankigazgatót , hétköznapi rablót éls rablófőnököt is. Azért is jó itt lenni a Jókai Napok idején, mert az utca tele van színjátszókkal, akiknek egy közös céljuk van, hogy átadatják a közönségnek, amit hónapokig készítettek

Bárány János
Fotó a szerző