Ó, asztalon táncoló lányok!

Hali! Itt ismét az 56. Jókai Napok Komárom országos színjátszó fesztiváljának sűrűjéből jelentkezünk. Ez az a hely, ahol reggeltől hajnalig megy a színjátszás, és színházról beszélgetnek azok is, akik nincsenek a világot jelentő deszkákon. Nappal és éjszaka összeolvadnak, teljesen más időszámítás szerint élnek a fesztivállakók.

Fehérlófia
Fehérlófia

Az asztalon táncoltak a lányok tegnap éjfél felé a fesztiválklubban, kiváló a fesztiválhangulat. Ráadásul az éhes hasakra is gondoltak a helyszínen, a RÉV Magyar Kultúra Házában, babgulyás rotyogott a fazékban. Már majdnem minden csapat megérkezett az országos színjátszó fővárosba, szinte teljes a nagyüzem. Ráadásul műsoros estet adtak a SzondySokk.

SzondySokk
SzondySokk

Tegnap este valóságos népvándorlás volt a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium MEG+növünk csoportja előadása előtt a Komáromi Városi Művelődési Központban. Egyszerre érkeztek megtekinteni a Fehérlófia című meseadaptációt a diákszínjátszók hozzátartozói és a fesztivállakók. A közönség vastapssal jutalmazta az előadást, többen állva tapsoltak és bravóztak. A Bárányfelhők Naszlady Éva budapesti színművész, rendező, a szakmai zsűri tagja véleményét kérte. „Nagyon érdekes feldolgozás. Ahogy a műsorfüzetben is olvastuk, arról van szó, hogy megpróbálták magukra vonatkoztatni ezt a felnőtté válás-történetet, ezt a mítoszt egy kicsit kitágítani arra, hogy most ez hogyan vetül rá ezeknek a fiataloknak a mai életére. Nagyon jól sikerült, remekül átjött ez az áthallás az előadásból. Nagyon jó volt, hogy összehozta ezt az ősmítoszt azzal, hogy manapság a gyerekeknek milyen kihívásokkal, szorongásokkal, félelmekkel, vágyakkal kell szembe nézni, mert ezek a mesék, ezek a mítoszok olyan örök tanulságokat, olyan életmódszertanokat hordoznak, olyan tanulságokkal járnak, amiket nem lenne muszáj minden generációnak újra és újra végigszenvednie, hanem meg lehetne tanulni a bennük lévő bölcsességet, csak hát manapság mindenki a saját hibáiból akar tanulni. Tóga mindig használja a közös kultúrából fakadó nyelvezetet, ami egy nem fektétlenül verbális nyelv, hanem egy színpadi nyelv, valamilyenen jelrendszer, közös emlékezet, érzelmek, amelyek közösek, és akkor ezek itt nyilvánvalóan megteszik a kellő hatást, mert sodrásba kerültünk. Egyszer csak a szó jó értelmében eltűnt az előadás, eltűntek a gyerekek, és belekerültem a történetmesélésbe, azon keresztül az érzésbe, és azon keresztül viszonyba kerültem a saját életemmel” –fogalmazott a színházi szakember.

Kulich Tibor 2. G. Marianum Egyházi Gimnázium – Vasgyúró a Fehérlófiából:

Kulich Tibor
„Tóth Gábor rendezőnk azt mondta, hogy bátorságunktól függ, mennyire jót alakítunk. Bátorság kellett ahhoz, hogy nagy mozdulatokkal egy műmájer legyek a színpadon. Egyetlen jelenetnél izgultam, a Fehérlófiával való verekedéskor. Tartottál tőle, hogy nem tudom jól eljátszani Vasgyúrót, ezt a szociopata embert. Végül sikerült. Nagyon örültem a tapsnak. Alaposan megünnepeltük a sikert a fesztiválklubban.”


Ma délelőtt a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja várta a szakmát és a közönséget A fülemüle, avagy az eltitkolt verziók című produkciójával, amit Arany János műve nyomán Ollé Krisztina írt.  „Krisztina a kolléganőm, a Tsízió Diákszínpad vezetője, és nagyon jó szövegalkotó. Őt kértem meg, hogy írjon szöveget az általunk kiválasztott jelenetekre. A gyerekek is hoztak ötleteket. Nehezebb volt megoldani a próbákat ezzel a vegyes társulattal, mint amikor csak a saját csoportomat rendezem. A Fülemülébe kértünk kölcsön diákszínjátszókat a Tsízióból, köztük Balla Barnabást is. Most a kis bábosaim a nagy bábosaimmal együtt játszanak. Nehéz volt egyeztetni őket. Általában csak bizonyos jeleneteket próbáltunk, amelyekből valaki mindig hiányzott. Most tényleg kemény próbafolyamat volt” –avatott be az előads kulisszatitkaiba Mészáros Andrea rendező.

A fülemüle, avagy az eltitkolt verziók
A fülemüle, avagy az eltitkolt verziók

Hamarosan két újabb komáromi színeket képviselő diákszínjátszó csoport következik. A Vidám Iparisták Színjátszó Társulata Vaszilij Szigarjev Fekete tej című kortárs orosz drámáját játssza délután fél kettőkor az iskola aulájábam, Kossár Éva, az oktatási intézmény. pedagógusa rendezésében. Délután négy órakor Mátyás király kalandjain tekinthetjük meg a városi művelődési központ kamara terében, Bajkai Csengel Mónika rendezésében.


Esti buli
Esti buli

Azután Beke Sándort, a 80 éves színházcsinálót köszöntik egy remek kiállítás megnyitásával. Mindezekről mai második jelentkezésünkben olvasnak majd.

Az 56. Jókai Napok részletes műsorát ITT találja.

Bárány János
Fotó: a szerző