Manólázadás

Az Eötvös Cirkuszban már karácsony van!

Cirkuszi manók
Cirkuszi manók

Fellázadnak a manók a világhírű Eötvös Cirkusz vadonatúj karácsonyi műsorában, van dolga a Főmanónak, hogy Ketteske és Hármaska manók, valamint a nézőtéren ülő gyermekek segítségével megkeresse és teljesítse a követeléseiket, hogy végül megérkezzen a Mikulás. Eötvös Adrienn interaktív meséje a mai gyermekek világát hozza a manézsba, varázslatos mutatványok kíséretében.

Magyarországon még nem, vagy csak nagyon ritkán látott produkciókat vonultatnak fel a több mint kétórás előadásban – télire, ünnepire hangolva. Az Eötvös Cirkusz bűvös manézsában ezúttal a Télkirálynő (Eötvös Adrienn) az úrnő, aki hatalma alá vonja a manókat, akik ébredve a mákonyos álomból, fellázadnak a Manógyárban játszódó nyitóképben, majd ahogy teljesülnek követeléseik, szépen, lassan visszatérnek a Főmanóhoz (Eötvös Loránd cirkuszigazgató).

Telefonhívás a Mikulásnak
Telefonhívás a Mikulásnak

Miközben gördül előre az izgalmas mese fonala – tele modern utalásokkal (amikor például először hívja fel a Mikulást a Főmanó, előbb egy kínai étteremben, azután egy ügyvédi irodában, végül a Mindentudó Tudakozóban veszik fel a telefont) – tehát ahogy pörögnek a fordulatok, szemet gyönyörködtető mutatványok suhannak a csillagokkal teli cirkuszsátorban.

Duó Ernesto
Duó Ernesto

A nyitány a duó Ernesto meseszép görkorcsolyaszáma. A folytatás az Eötvös Cirkusz két vitathatatlan tehetsége a duó Berki humoros balettje. Berki Róbert, a Losoncról indult artista ezúttal Diótörőként lép elénk, hogy csillogtassa színészi képességeit – amatőr színjátszó volt a losonci Kármán József Színházban –, Marikát pedig, Diótörő herceg szerelmét az akrobata felesége, a neves cseh cirkuszi dinasztia sarja, a más alkalmakkor lábzsonglőrként is kiváló Georgina Nawris alakítja, mint príma balerina. Az izgalom igazán akkor kezdődik, amikor az Egérkirály (Wágner Roland, az Eötvös Cirkusz műszaki személyzetének tehetséges és daliás tagja alakításában) szemet vet a lányra. A vég közel, ám mivel humoros számról van szó, nem marad el a csattanó.

Duó Berki és Wágner Roland
Duó Berki és Wágner Roland

Hármaska manó szerepében Eötvös Chrisropher (a cirkusz jelenleg kutyaszámával Párizsban vendégszereplő társigazgatója, Eötvös Susy fia) a Manólázadásban a segítő manó fontos szerepét alakítja - remekül!

Steven Wertheim a tevékkel
Steven Wertheim a tevékkel

Steven Wertheim tevéi futnak a porondra, pörögnek, forognak, lefekszenek, ahogy a mindig mosolygó állatidomár kéri.
Azután Chirillo bohóc érkezik, mint mágus. Öt gyermeket hív a porondra egy székes versenyre, a végén a győztes elporolhatja Jones Codaprin – mert ő a bohócvarázsló – nadrágjának bő és színes ülepét. Természetesen minden gyermek kap ajándékot és manóigazolványt.

Chirillo bohóc
Chirillo bohóc

Miss Vera, az elbűvölő légtornász körül csillagok sziporkáznak, amikor fentről lefelé forog – elegáns kalapban – a Tisu nevű textilen.

Miss Vera
Miss Vera

Paolo Ernesto, az előadás második bohóca, hihetetlen mosógépében minden összemegy: a végén még maga, a bohóc is.

Lánik csoport
Lánik csoport

A cseh Aleš Barlay nemzeti cirkuszból érkezett Lánik csoport rúdegyensúlyozóit lélegzetvisszafojtva nézi a publikum.
Ennyi izgalom után éppen jókor jön a tizenöt perc szünet.

Cirkuszosok gyermekeinek tánca
Cirkuszosok gyermekeinek tánca

A második rész a cirkuszosok gyermekeinek táncával indul: magyar, olasz, cseh manók ropják a manézs közepén, tizenegyen, közben kunsztokat mutatnak be. (Zseniális ötlet Eötvös Adrienntől a kismanók nyitótánca!).
Veronica Faltiny fátyoltánca és a hulla hopp karikák tüzelik fel ezután a közönséget.


Veronica Faltiny
Veronica Faltiny

Közben a manók már egyre több követelést találnak a porond körül, telefonálnak is a Mikulásnak, hogy jöjjön már, sőt az lenne a legjobb, ha évente nemcsak egyszer, hanem többször is jönne.

Hanka Lánikova
Hanka Lánikova

Hanka Lánikova toppan a porondra szilaj fekete paripáján, spanyol magasiskolát mutat be a lovon, elbűvölően, frissen, letaglózóan. Hosszan zúg a vastaps.

Chirrilo bohóc és Veronika
Chirrilo bohóc és Veronika

Aztán Chirrilo bohóc kihív a nézőtérről egy hölgyet – a bájos Veronikát – akitől később megtudtuk, eddig sohasem járt cirkuszban, aznap este ment el legelőször – majd miután segít az olasz bohócnak lufit tartani, Chirrilo hajtogat neki egy szívet. (Kiderítettük: hazavitte Galántára, és nagyon örült neki).
Veronika Faltiny extra produkciója a csilláron – a mutatvány zenéjében felidézve Az operaház fantomja című musical híres csillárjelentét – szintés vastapsos produkció, akárcsak a cseh Lánik csoport híres ugródeszka-száma.

Lánik csoport ugródeszka-száma
Lánik csoport ugródeszka-száma

Végül egy édes angyalka (Eötvös Larissa) meghozza a hatodik, az utolsó manókövetelést, Lori manó (Eötvös Lorienn) pedig bemutatja szenzációs karikaszámát a levegőben. Elismerésre méltó ifjú tehetség!

Eötvös Larissa
Eötvös Larissa

Aztán megint a Manógyárban vagyunk, mint az előadás elején. Megérkezik a Mikulás. Jön a Télkirálynő is, sőt felrepül egy varázskarikán a kupolába. Hull a hó. Ez a vége. Mindenki boldog. A manézsba beözönlenek a nézők szelfit készíteni a Főmanóval, Ketteske manóval, Hármaska manóval, az összes manóval, a príma balerinával, a deltás Egérkirállyal, az angyalkával, Loriennel és minden további szereplővel.

Manógyár és a mikulás
Manógyár és a mikulás

Szóval, ilyen varázslatos a világhírű Eötvös Cirkusz új karácsonyi előadása! Eötvös Adrienn – amint az előadás után kiderült, augusztusban írt – karácsonyi meséje bombasiker! A cirkusz kreatív vezetője már anyanyelvi szinten beszéli a manézs-színház nyelvét, huzamosabb ideje eredeti és jól működő jeleneteket varázsol a porondra.
Talán ez lesz az út, amely még inkább megkülönbözteti majd az Eötvös Cirkusz stílusát a többi magyar utazó cirkusz – meglátásunk szerint több helyen szintén növekvő színvonalú – kínálatától. A Manólázadással mindenesetre szintet léptek.

Bárány János
Fotó: Jónás Péter