Egy este az Eötvös Cirkuszban

„Csodavilág, mely ámulatba ejt; ha szomorú vagy, vidámságra lelsz.
Van elefánt, oroszlán, légtornász, bohóc, és ami kell.
Eötvös Cirkusz! Világszámok szenzációk, sosem látott produkciók!
Eötvös Cirkusz! Hagyomány és modern cirkusz, káprázatos életritmus.
Eötvös Cirkusz! A szíved többé el ne feledd; ha cirkuszba vágysz, jöjj csak velem!
Eötvös Cirkusz!  Hogyha egyszer meglátogat, ajándék lesz minden pillanat. Eötvös Cirkusz!”
Eötvös Lóránd cirkuszigazgató, a porondmester
Eötvös Lóránd cirkuszigazgató, a porondmester (klikk: galéria)

Tradíciók és generációk

Zengett az Eötvös Cirkusz Himnusza, mert az idei évadtól ilyen is van. Eötvös Adrienn alkotását a fenséges és csodálatos Kratelli Josephine, a cirkusz énekesnője adta elő a parádéban. Remek dal, videoklipért kiált. Még mindig a fülemben csengett a refrén, amikor Eötvös Lóránd cirkuszigazgató, az idén úgyis, mint ízig-vérig porondmester köszöntötte a publikumot. Előbb a felnőtteket, majd természetesen külön a gyermekeket, és kezdődhetett a hamisítatlan cirkuszi este.

Eötvös Susy kutyarevüje
Eötvös Susy kutyarevüje (klikk: galéria)

A gömblámpák kigyúltak a porond szélén, és a manézsba lépett Eötvös Susy, valamint Armani, Gigi, Guess, Hugo és Kenzo, az öt hófehér kiskutya. A publikum csillogó szemmel figyelte a játékos kutyarevüt. Nagy sikert aratott a cirkusz társigazgatójának visszatérése a porondra.

Andrea navrátilova a hálóban
Andrea navrátilova a hálóban (klikk: galéria)

A Csehországból érkezett Andrea Navrátilová hálóba gabalyodott a kupolában, úgy mutatta be lélegzetelállító számát. Sokan izgultak a levegőben úszkáló sellőért. Utána a vagány Stephen Wertheim Junior következett tevéivel, akik láthatóan élvezték a rockzenét. Joy Costa, a bohóc bokszmeccset vezényelt a nézőtérről a porondra hívott nézők között. A nézők a hasukat fogták a nevetéstől. Azután a Kolumbiából érkezett Ortiz drótegyensúlyozó duó okozott izgalmakat a magasban. Igazi világszámot produkáltak. Az első rész végén Mosley, az elefánt szórakoztatta a közönséget.

Duó Ortiz-drótegyensúlyozók
Duó Ortiz-drótegyensúlyozók  (klikk: galéria)

Ezt is tudjas Mosley, az elefánt
Ezt is tudjas Mosley, az elefánt (klikk: galéria)

A szünetben vattacukor, pattogatott kukorica, villogó játékok, cirkuszi büfé várta az Eötvös Cirkusz vendégeit, akik érezhették: ebben a cirkuszban valóban vendégnek tekintenek mindenkit. Mosolyogtak, beszélgettek az emberekkel, igazi családi hangulat volt a büfésátorban is.

Tigrtisek a porondon
Tigrtisek a porondon (klikk: galéria)

Oroszlán- és tigrismorgással indult a második rész. A mexikói Viktor Guillaumin lépett a félelmetes fenevadak közé a hatalmas ketrecbe, és izgalmas mutatványokra bírta valamennyit. Mindenki feszülten figyelte a produkciót. A végén azért felsóhajtottunk, de jó, hogy aznap este is karmolás nélkül megúszta az oroszlánszelídítő.

Eötvös Lorienn és Eötvös Larissza produkciója
Eötvös Lorienn és Eötvös Larissza produkciója (klikk: galéria)

Az 1920-tól működő világhírű Eötvös Cirkusz komolyan vette idei vadonatúj műsora címét, és a tradíciók mellett, az új generáció is porondra lépett. Elasztikus légi balettet mutattak be a karikával az Eötvös-család legkisebb fellépői, Eötvös Lorienn és Eötvös Larissza. A „tavaszi szél vizet áraszt” motívumaira előadott számuk könnyeket csalt a nézők szemébe.

Háziállatok-másképp
Háziállatok-másképp (klikk: galéria)

Azután megint vidám percek következtek, hiszen a változatosság az Eötvös Cirkusz egyik nagy erénye. Malacokat, bikákat, libákat idomított Joy Costa, úgy, ahogy még nem láttuk ezeket a háztáji állatokat. Azután a bohóc felcsapott kerítőnek, összeboronált egy nézőtérről kiválasztott férfit és egy nőt, majd papnak öltözve, a házasságkötést is lebonyolította.

Az erő és a szépség birodalmába vezettek a Silver Power magyar erőemelő duó tagjai. A 2016-os 11. Budapesti Cirkuszfesztivál ezüstérmeseinek száma volt az egyik csúcsprodukció. A másik világszám pedig az előadás végén következett. A duó Ortiz a halálkeréken! Adrenaliemelő produkció volt. Méltó befejezése egy káprázatos és hosszú műsornak.

A Duó ortiz halálkereke
A Duó ortiz halálkereke (klikk: galéria)

Igazi csodavilágot mutatott az Eötvös Cirkusz, ami ámulatba ejtette az új cirkuszsátor nézőterét csaknem az utolsó székig megtöltő publikumot. Egy kicsit hiányzott a duó Eötvös zsonglőrszáma, Eötvös Adrienn a hullahopp karikákkal, Berki Róbert és Georgina Nawris lábzsonglőr száma és Eötvös Christofer, Eötvös Adrienn, Berki Róbert a golyókkal, ám ha még ők is fellépnek, végtelen előadás kerekedett volna. Hadd maradjon egy kis meglepetés a következő, a 99. évadra is! Vadonatúj műsorfüzetüket lapozgatva, ismét nehéz szívvel hagytam ott az Eötvös Cirkusz új sátrát, melyben ezer csillag ragyog. Ki tudja, mikor látom őket újra?! És ahogy mélyeket sóhajtva mentem kifelé, az új Eötvös Cirkusz Himnuszt dúdolgattam. És már nem is volt annyira nehéz a szívem.
„Nagycsalád és nagy szenzációk, itt van már az új generáció.
Felnő majd minden gyerek, több nemzedék megint porondon lesz.

Eötvös Cirkusz! Világszámok szenzációk, sosem látott produkciók!
Eötvös Cirkusz! Hagyomány és modern virtus, káprázatos életritmus.
Eötvös Cirkusz! A szíved többé nem feled; ha cirkuszba vágysz, jöjj csak velem!
Eötvös Cirkusz! Hogyha egyszer meglátogatsz, ajándék lesz minden pillanat. Eötvös Cirkusz!”













Szerző: Bárány János
Fotó: Eötvös Cirkusz