Még bírja! – Halász Gyula 80 éves

Egy hat évvel ezelőtti nyár jut az eszembe most, hogy híre jött, június 21-én 80 éves Halász Gyula, Léva kiváló színjátszója és néptáncosa. Egy régi nyár Martoson, és egy jó beszélgetés. Akkor a Kultúrház című újságban jelent meg az interjú, az volt a címe, hogy „Nem bírom abbahagyni”. Ide írom megint.

Halász Gyula
Halász Gyula
A lévai Garam Menti Néptáncegyüttes ötvenkettőben alakult. Halász Gyula, az együttes táncosa és vezetője tíz évvel később került hozzájuk. Ötvenkét éve táncol.

Kikből áll a mostani csapat?

Van egy gyermekcsoportunk, egy ifjúsági táncegyüttesünk és a senior csapat, amely a Martfeszt közönsége elé állt. Hét éve hoztuk létre a régi táncosokból áll, akik elmentek és újra visszajöttek.

Szepsiben egy szekéren
Szepsiben egy szekéren

Két táncot hoztak. Magyarbődit és gömörit. Miért nem Léva környékit?

Készül az is. Ipolytól a Garamig lesz az összeállítás címe, melyet novemberben mutatunk majd be Léván. Addig a régi műsor két koreográfiáját hoztuk magunkkal.

Mikor érintette meg a néptánc?

Gyermekkoromtól táncoltam, azután később az iskolában is. Huszonkét éves voltam, amikor a Csemadokban táncosokat kerestek. Azóta nincs megállás. Nem tudom abbahagyni.

A héten zajlott volna Komárom országos színjátszó fesztiválja, a Jókasi Napok. A koronavírus-járvány novemberre űzte. Ha eljött volna a nagy mesemondó városába Halász Gyula, biztosan meghúztuk volna a fülét, és hangosan mondtuk volna: boldog jubileumot! Mert a felvidéki magyar kultúra fontos embere. 1962-ben már a helyi Csemadok-alapszervezet csoportjának néptáncosa volt, hat év után saját csoportot alapított. Elvégzett egy hároméves koreográfusi tanfolyamot. Hetvenegytől gyakorolja szakmai tudását, és vígan ropja ma is. Több mint harminc darabban játszott amatőr színjátszóként, négy rendező rendezte: Nagy László, Újvári László, Cúth László, Tuček Erika. Hivatásos színészek közé Galán Géza vitte, Zselízre, az Úri muriba és Piros bugyellárisba. A kultúra terén szerzett érdemeiért, a sok elismerés mellé, Halász Gyula hét éve a magyar kultúra napja alkalmából, életműdíjat kapott. 

Színészkedik is.

A Garamvölgyi Színpad tagja vagyok ötven éve. Tavalyelőtt Szepsiben Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával győztünk. Elhoztunk minden létező díjat. Megkaptam a legjobb férfialakítás díját. Most Gárdonyi Géza A bor című népszínművét próbáljuk. Késő ősszel mutatjuk majd be Léván.

A csapat a díjakkal Buzitán
A csapat a díjakkal Buzitán

A néptáncosokkal hol próbálnak?

Léván, a Csemadok székházában van egy tágas próbatermünk. A senior csoport minden kedden összejön. Most összeállt egy jó gyermekcsoport. Nagy öröm, mert egy évig szünetelt. Táncosaim vezették, de elmentek Budapestre, így az a feladat is rám hárult. Érzem, hetvennégy évesen már egy kicsit sok. De még bírom!

Ezeket mondta 2014 nyarán Halász Gyula. Azután bemutatták A bort, Tuček Erika rendezésében. A következő évben úgy hozta a sors, hogy velük, a lévai Garamvölgyi Színpaddal utazhattam Szepsibe, a XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra. Buztián léptek fel az utolsó napon, és valóságos díjesővel tértek haza: nívódíjat kaptak, övék lett a Lakoma fesztiválújság díja, Papp Kitti kapta a legjobb epizódszereplő díját, Halász Erzsébet különdíjban részesült. Kiemelkedő alakításukért Antal Andrást, Kántor Klaudiát és Halász Gyulát díjazták.



Néhány napja azt mondta a telefonba Tuček Erika, hogy azonnal tapsolni kezd a közönség, amikor Halász Gyula megjelenik a színpadon legfrissebb, Ház-tűz-nézők című előadásukban, amit Csatán láttam egy esős délutánon.

Egy színészembernek ez a legfontosabb.
Halász Gyula pedig vérbeli Színész és tiszta tekintetű, mindig mosolygó Ember.
El sem hiszem, hogy nyolcvan éves. A legfontosabb, hogy még bírja. Ő mondta.

Bárány János írása
A szerző fotói