Jó figurák a füleki MeseFigurák!

Ha elképzelni sem tudják, hogyan lett a káposztából kerek erdő, a paradicsomból pedig a nagymamához igyekvő Piroska, még nem látták a füleki MeseFigurák életre kelt terményeit és tárgyait. Bódi Andrea és Gyetvai Viktória két országos hírű amatőr színházi társulatban, a füleki Zsákszínházban és a losonci Kármán József Színházban szerették meg a világot jelentő deszkákat. Közösen is játszottak már, amikor „nem féltek a farkastól” a Zsákszínház előadásában, saját színjátszó csoportot is alapítottak, a füleki Édes Kettest, és Eva Emler Vagina Monológjaival taroltak, amerre csak felléptek. Most mesékhez keresnek tárgyakat és a tárgyakhoz kutatnak meséket. Ezeket olvasztják egybe hatalmas kreativitással, és lubickolnak nem mindennapi bábszínházuk valamennyi figurájában. 

Mesefigurák
Mesefigurák

Hogyan lehet a mesékhez újabb és újabb tárgyakat kitalálni?

Gyetvai Viktória: Vannak ismétlődő tárgyak, amelyek több mesében „játszanak”. Az egyik legújabb mesénket például, amelyben két kis kecskegida találkozik a pallón, takarítóeszközökkel játsszuk. Abban szerepelnek tárgyak az előző mesékből is. Andival sokat beszélgetünk, megvitatunk tárgyakat és meséket. Szinte állandóan ötletelünk.

Mesefigurák
Mesefigurák

Melyik a legbonyolultabb előadás?

Bódi Andrea: Kettő is van. A Csipkerózsika, amit varróeszközökkel adunk elő, Ariel, a kis hableány, akinek a történetét strandcuccokkal meséljük el.

Mesefigurák
Mesefigurák

És melyik a legegyszerűbb mese?

Gy. V.: Talán A nyuszi és a süni. A legelső.

Mesefigurák
Mesefigurák

Mennyire kell „színészkedni” a tárgyakkal?

Gy. V.: Az elején nem tudtam legyőzni, hogy amatőr színjátszó is vagyok. Mindig én játszottam, a báb pedig szenvedett, mert nem hagytam érvényesülni a tárgyat.
B. A.: Azután megszoktuk, hogy úgy lesz teljes egy figura, ha beleéljük magunkat a „helyzetébe”, az arcunkkal játszunk, segítségnek pedig ott a tárgy.

„A leghosszabb előadás egy óra. Vannak tíz-, hét-, ötperces meséink. Az interaktívak persze hosszabbak. Van úgy, hogy a színpadra hívott gyermekek lesznek a szereplők, jelmezbe bújtatjuk őket és tárgyakat adunk a kezükbe. Nagyon élvezik.”

Az előbb a tücsök lakodalmát is élvezte a közönség.

B. A.: A tücsök hegedűjét Molnár Péter, egy híres füleki hegedűkészítő mester élesztette újjá, mert bevallom: elrontottuk.

Mesefigurák
Mesefigurák

Most látom, a jelmezetek mesebeli.

B. A.: Köszönjük a visszajelzést! Az interneten, egy ezoterikus oldalon bukkantunk ezekre a szoknyákra, és azonnal megrendeltük. A logónkat a párjaink szerkesztették, és a Füleki Városi Művelődési Központ támogatásával nyomtatták a pólónkra. És hadd említsem meg, hogy a füleki Csemadok is támogat minket. Szvorák Zsuzsa a mi Anyukánk, legalább is annak tekintjük, hiszen az Ő biztatására és ötletére kezdtünk bele majd három évvel ezelőtt... Így kezdte: Mi lenne, ha… És ez lett belőle!

Mesefigurák
Mesefigurák

Sok helyen léptek fel?

Gy. V.: Ilyenkor nyáron annyi a felkérés, mint égen a csillag, szabadtéri előadások, falunapok. Augusztus tizenhetedikén, szombaton a 29. Palóc Napok és Füleki Városnapok keretében otthon,  családi délelőtt programjában fél tizenegykor, egyebek mellett a Kofferszínház, Fjodor, a vásári komédiás és a Kolompos együttes társaságában. Érdemes lesz kilátogatni , mert fajátékok, íjászat és kézzel hajtott körhinta is várja majd a gyermekeket. Ősszel az óvodákat, iskolákat járjuk előadásainkkal. Nagy örömünkre, szeretnek a gyermekek, és mindig visszahívnak. Aki keres, megtalál bennünket a 0907/510-037 vagy a 0949/207-199 telefonszámokon. Jólesik, hogy az emberek kérdezgetik, mikor lesz új mesénk.

Mesefigurák
Mesefigurák

És mikor lesz?

B. A.: Hamarosan, A császár új ruhája. Esernyőkkel, gumicsizmával és esőköpennyel. Vikivel sokat beszélgetünk, és mindig megvitatunk tárgyakat és meséket, nagyon sokat jár az agyunk új ötleteken.
Éppen most jutott az eszembe! Egy egy bajor mesét megnéznék söröskriglikkel, poharakkal, sörcsappal, köténnyel.
Gy. V.: Remek ötlet. A Rómeó és Júliát a Coca Cola és a Pepsi Cola termékeivel állítjuk majd színre. Felnőtt mesék is tervben vannak, a jó sör mellé, a sörözőkbe.

Mesefigurák
Mesefigurák

Tényleg! A söralátétre remek dolgokat lehet festeni...

B. A. és Gy. V.: Hogy ez eddig nem jutott az eszünkbe?!

Bárány János interjúja
A szerző fotói