Hamlet a mellényzsebben

Jól megy az ekhószekér, állapítottuk meg nemrég Őrsújfalun. Cigánytündér varázsolt, paradicsom kérdezgette a sajtreszelőt, hogy miért akkorák a szemei, székely kamasz öltözött rátóti öreg nénének. Színjátszók színes sziesztája sziporkázott szerteszét! Soha ilyen sok fellépő nem volt még részt a falu nemzetközi színjátszó találkozóján, mint az idei, 8. Ekhósszekér Fesztivál két napján. Ott ültünk a nézőtéren.
Jančík Dóra
Jančík Dóra

Ketten kavartak pozitív energiákat a felújításra váró kultúrház apró színpadán a fesztivál megnyitója után. A komáromi Jančík Dóra kilencedikes alapiskolás Európa-bajnok show-táncos, majd Jókai Ági, akit Szőcs Henrik friss budapesti zeneakadémiai diplomás zongorista kísért. Népdalokat, sanzonokat és Dobri Dániel zeneszerző szerzeményeit énekelte a színművésznő, mély átéléssel.

Jókai Ági, Szabó Csilla, Dobri Dániel
Jókai Ági, Szabó Csilla, Dobri Dániel

Késő este a vendéglátó őrsújfalui ÉS?! Színház tagjai olvasták fel Szabó Csilla rendezésében és közreműködésével Urs Vidmer, egy időben nagyon felkapott, Top Dogs című drámáját, amely leváltott csúcsvezetők terápiás kezelésén játszódik, és azóta is aktuális, hogy huszonhárom éve bemutatták.

Top Dogs
Top Dogs

Mezítláb, színpompás autentikus viseletben énekelték és játszották Doja, a cigánytündér meséjét a királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék színjátszó csoportjának tagjai, a hiányzó tanulók helyett pedig három pedagógus. Megható történetet mutattak az elvágyódásról és a szülőföldön maradásról Pirigyi Mária, Dakor Szilvia és Szabó Alica rendezésében.  Dunaszerdahelyen, a Duna Menti Tavasz fesztiválon látták a csoport előadását Szabó Csilla és Várady Kornélia szervezők, azonnal meghívták őket őrsújfalui örömszínházukba. Ők pedig örömmel jöttek.

Királyhelmeciek
Királyhelmeciek
Gatyás Rebeka
„Azért jó játszani ezt a mesét, mert énekelhetünk és táncolhatunk a színpadon, szeretem mindezt csinálni. A ruhákat a szabadidőközpontból kölcsönöztük, a sok ékszert a tanító nénik hozták. Tíz hónapig próbáltuk a darabot. Dunaszerdahelyen aranysávos minősítést kaptunk, mellé a gyermekzsűri díját és egy különdíjat. Voltunk Gútán a malomnál. Bementünk a Dunába is, először voltam benne. Lovas kocsiztunk is. A léli szigeten pedig énekeltünk az öreg bácsiknak, akik azt mondták, a hideg futkos rajtuk, olyan gyönyörű volt az énekünk. A családban is táncolunk és énekelünk. Járunk otthon a szabadidőközpontba, ahol vannak foglalkozások” – mesélte a Doját alakító Gatyás Rebeka.


Mese után újabb mesék következtek, a nyúlról és a sündisznóról, Piroskáról és a farkasról, a tücsökről és a hangyáról. Valamennyit tárgyakkal bábozták Bódi Andrea és Gyetvai Viktória, azaz a füleki MeseFigurák. Így lett a vécékeféből nyúl, a sikárkeféből sündisznó, salűtűból kerek erdő, paradicsomból Piroska, sajtreszelőből farkas, húsklopfolóból vadász, hegedűből tücsök, csörgőből hangya. Az előadásból pedig bombasiker!

Mesefigurák
Mesefigurák

Három hónapos munka áll a komáromi Selye János Egyetem Színjátszó Csoportja mögött. Öten játszották Karinthy Frigyes Hamlet a mellényzsebben című vidám jelenetét Várady Kornélia rendezésében. „Ez egy tisztességes munka volt, ami most meglátszott a színpadon” – mondta a szünetben a rendező. Várady Nellit nem zavarja, hogy húszan indultak, de negyedannyian maradtak.

Selye Egyetem Színjátszó Csoportja
Selye Egyetem Színjátszó Csoportja

„Inkább kevesen, de lelkesen dolgozzunk, mint kötelezően és sokan. Örkény István Egyperceseivel kezdtünk dolgozni, de közben láttam, honnan indulnak, ezért olyan magasra tettük a lécet, amit meg is tudtak ugrani” – tudatta.
szünet
szünet

A második részben volt minden a szerelem, a pajzánság, az orvosi rendelő és a buszmegállók tájékáról! Szentegyházi, rugónfalvi, lövétei és péteri színjátszók összefogása révén született A rátóti asszonyok című jelenet, a szentegyházi György László rendezésében. A cselekmény szerint panasszal mennek az asszonyok a Jóistenhez, mert szerintük a férfiakat jobban szereti, mint őket. Mivel nem volt elegendő női szereplő, György Bence, a rendező nagykamasz fia vállalta az egyik rátóti öreg néne szerepét, megfejelve ezzel a remek hangulatot.

György László, Zsidó Zsuzsa
György László, Zsidó Zsuzsa

Zsidó Zsuzsa
Zsidó Zsuzsa

Amit csak növelt a fesztiválon újoncként fellépő körmendi Kastély Színház Társulat, a KASZT.

KASZT csoport
KASZT csoport
„Vannak felnőtt és stúdiós előadásaink, és olyanok is, amelyben keveredik a két korosztály. Ilyen előadásokat hoztunk ide is. A felnőtt társulat komolyabb darabokba is belefog, ilyen volt legutóbb Jordi Galcerán A Grönholm módszer című színműve, amellyel harmadikok lettünk a Komlói Amatőr Színházi Találkozón. A vidám jeleneteket a legkülönbözőbb alkalmakkor adjuk elő. A körmendi várkatély melletti színház épületében próbálunk és ott játsszuk az előadásainkat is” – avatott be Vörös Attila társulatvezető, aki civilben munkás, aki huszonhárom éve van a csoportnál, nyolc éve vezeti azt.
Rugónfalva
Rugónfalva

Jeleneteikben orvosi rendelőben adtak be átváltoztató pirulát a gyanútlan betegnek, aki éppen az ellenkezőjét teszi, mint amit szeretne. A másik jelenetben pedig hazafelé igyekvő falusiak beszélgetnek a buszmegállóban.

Buszmegálló
Buszmegálló

Buszmegálló volt a helyszíne az őket követő, Zsidó Zsuzsanna pedagógus vezette és rendezte rugónfalvi Vadrózsák színjátszó csoport első jelentének, a szépasszony és a falusi asszony néma vetélkedésének. Pajzán perceket hozott a Bosszú című jelenet, amelyből megtudhatjuk, miképp bosszulják meg csaló párjaikat a megcsalt szerelmesek.

Szó és Kép Színpad A jó eszű bakfis
Szó és Kép Színpad A jó eszű bakfis

És talán a kelleténél is pajzánabb volt a pápai Szó és Kép Színpad A jó eszű bakfis című középkori komédiája is, a közönség nagy megelégedésére, amelyet Csukárdi Sándor írt és rendezett, ám ők anyanyelvi szinten művelik ezt a műfajt. Rózsás Hajnalka (Rikkancs, Anya), Balogh Adrienn (Jó eszű bakfis), Janus Norbert (Jakab király) a közönség bevonásával játszották el, a maguk módján, az ismert okos lány történetét, aki ment is meg nem is, volt is, meg nem is, hozott is, meg nem is. Majd jött a második szünet.

Fesztiválélet
Fesztiválélet

Kacagtunk a végén is. Előbb a Rugónfalvi Ifjúsági Fórum három fiatalemberén. Czézár Zsolt, Kiss Feró és Szabó Krisztián adták elő a Micsoda pályázó! című tréfát, majd a márkói Kamara Tehátrum mutatta be Kiss György rendezésében, Lakner Antallal a címszerepben Az erőszakos Faragó című felszarvazott férjes, rajtakapós bohózatot. Végül azután DJ Grassl Jan retródiszkójában mulatott mindenki. És szólt a Neoton Família megaslágere, a Santa Maria hajnalig.

RIF
RIF

Volt a 8. Ekhósszekér Fesztiválnak két hivatásos nézője is. Ilyen feliratú pólót viseltek mindketten. Hogyan jutottak hozzá? „Homokbödögére, a pápai Szó és Kép Színpad fesztiváljára már a csoportunk nélkül, nézőként mentünk, azután meghívtak bennünket Márkóra, az ottani színjátszó találkozóra.

Márkó
Márkó

Viccelődni kezdtek velünk a többiek, hogy akkor mi már hivatalos nézők vagyunk, mi pedig gondoltuk, hogy megörökítjük ezt egy pólón –mondta Polgár József sárvári karbantaró.

Hivatásos nézők
Hivatásos nézők
 „Remekül éreztük magunkat Őrsújfalun! Sok színjátszó fesztiválra járunk, de hogy ennyire barátságosak és kedvesek az emberek, csak itt tapasztaltuk. A hangulat sokkal bensőségesebb még az otthon, Sárváron rendezett színjátszó találkozó hangulatánál is” – tette hozzá Leszkó István hivatásos gépjárművezető.

Bárány János beszámolója
A szerző fényképi