Tündér a cirkuszban

„Műsorfüzet van?” Kérdezem a kasszában ülő hölgyet. Mosolyog. „Nem vagyunk mi még olyan nagyok”. Leülök, tömöm magamba a pattogatott kukoricát. Kint hagyom a világ zajait. Ez itt a Cirkusz Colorado!
„Huszonkét éve alapította a cirkuszt édesapám, és mi is arra az elhatározásra jutottunk, hogy családi vállalkozásban folytatjuk. A műsorban fellépnek a fiaink, Krisztofer és Vilmos, valamint nevelt lányom, Vivána. A késdobáló az unokabátyám, Donnert Viktor, Indiana Jones, azaz Richter Richárd is az unokatestvérem, a partnere a felesége, Ildikó. Donnert Viktor fia, Donnert Nikolasz a zsonglőrünk, Regina pedig a partnernője, akit nemrég ismert meg Székesfehérváron, ott csatlakozott hozzánk. Láthatóak a műsorban Bori és Bernát, a budapesti légtornászok, azután Eduard Tik Tak ukrán bohóc, akit az interneten találtuk. A műsort édesanyám, Ádám Lajosné konferálja. Mindenki csinál mindent” – sorolja Ádám Lajos Vilmos, a Colorado Cirkusz egyik vezetője. Korábban zsonglőr volt és egykerekű biciklin bűvölte a közönséget. Most „leváltották” a gyermekei.
„Tavaly nyáron tanultunk meg egykerekűn biciklizni” – mondja a tizenegy éves Vilmos, aki zsonglőrködik is – „Egy kicsit nehéz volt megtanulni, de mindennap bementünk próbálni, így sikerült. Én csinálom a műsorban a zenét is” – teszi hozzá. „Sokszor leestünk, de megtanultuk” – szól közbe öccse, a kilenc esztendős Krisztofer. „Nekem van még egy számom a görgő hengerekkel. Eddi bohóc segített betanulni. Kézzel-lábbal beszélgettünk, de betanultam” – mosolyog. A fiúk bére ugyan csak csokoládé, de már eldöntötték, hogy tűzön-vízen át cirkuszosok lesznek.

A cirkusz egyszer csak ott volt
A cirkusz egyszer csak ott volt | Fotó: a szerző
A cirkusz egyszer csak ott volt.
Szép sátorral, nagy kocsikkal. Az egyik oldalára kígyókat, krokodilusokat festettek. A mezőn, ahol a cirkusz megjelent, tevék és lovak legeltek a napsütésben.
A ponyva alatt csillagok ragyogtak. A festett csillagok fénye különös lényekre vetődött.
Mert különös emberek világa a manézs. Perceket töltenek a fényben, azután kukoricát pattogtatnak, plüssállatkát kínálnak, cukorvattát készítenek. Hogy azután egy újabb produkcióban megint csillogjanak.

Almával zsonglőrködtek az osztályban

Ádám Lajos Vilmos fiaival – Most ők következnek!
Ádám Lajos Vilmos fiaival – Most ők következnek! | Fotó: a szerző

„A gyermekeink márciustól november közepéig velünk vannak a cirkuszban, majd három-négy hónapig Székesfehérváron tanulnak az anyaiskolájukban, évközben pedig igyekszünk bepótolni a kimaradt hónapokat. Valamikor úgy jártunk iskolába, hogy az éppen adott településen, ahol a cirkusz felverte a sátrát, két vagy három napra beültünk az iskolapadba. Az egyik helyen hátrébb, a másikon előrébb tartottak a tananyaggal, nem tanultunk sokat. Ráadásul mindig új tanáraink, igazgatóink voltak. Almával, vagy ami éppen a kezünk ügyébe került zsonglőrködtünk, azzal varázsoltuk el a tanárokat és a tanulókat” – idézi Ádám Lajos Vilmos.

Téli Tímea – Igazi cirkuszi szerelem
Téli Tímea – Igazi cirkuszi szerelem | Fotó: a szerző

Felesége, Téli Tímea, akivel a kasszában beszélgettem, arról mesél, hogy évekkel ezelőtt elmentek megnézni a műsort, a férje pedig kinézte magának a nézőtéren. „Agárdon vertek sátrat nyolc hétre. A nyolc hét alatt pedig kialakult a szerelem. Amikor továbbálltak, és éppen nem dolgoztam, mentem utánuk autóval, amikor ő ért rá, eljött meglátogatni. Egy évig éltünk távkapcsolatban, a következő szezont már együtt kezdtük meg. Tizenötödik éve, hogy együtt vagyunk” – sóhajtott. És még egy álma teljesült. Amikor a Colorado Cirkuszban dolgozott Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Szövetség elnöke a férjével, betanított neki egy légtornász számot. „Azt mondta, próbáljuk meg a hálót, mert ahhoz kell a legkevesebb hajlékonyság. Nem egész két szezont sikerült ezzel a számmal a kupolában dolgozni” – néz a magasba.

A manézsba harmónia kell

A magasban most Csanády Bernát és felesége, Söjtöry Borbála kápráztatják el a publikumot. Vincze Tünde volt a mesterük. Bernát sok helyen dolgozott vele, mielőtt a cirkuszhoz szerződött. „Ő egy igaz profi és pont” – jegyzi meg. Látom, végtelenül büszke mesterére. „Tünde csupa szív ember, mosoly- és energiabomba. Ha kirepül egy tanítványa a szárnyai alól, követi, amerre jár” – bólogat Bori. Hét éve vannak együtt, három éve házasok. Bori civil volt azelőtt, Bernát kérte, legyen artista. Hamar megszokta a magasságot. Bernát pedig sosem félt odafent. „Ez egy szerencsés adottság.

Söjtöry Borbála és Csanády Bernát – Nem félnek a magasságtól
Bernáth és Bori - Bernáth a magasban | Fotó: a szerző

Tornászként kezdtem, sportoló voltam, amikor befejeztem, jött a cirkusz. Amikor ketten vagyunk a levegőben nagyobb a tét. Egyszer én tartom le Borit, máskor ő tart le engem. Ehhez borzasztóan nagy bizalom kell mindkettőnk részéről. Volt úgy, hogy vitáztunk előtte a lakókocsiban, de az a manézsban nem látszott. Oda harmónia kell” – magyarázza az izmos légtornász, és elárulja megszerették a Colorado Cirkuszt, maradnának még egy szezont.

Viviána, a karikák hercegnője

Viviána – A Colorado Cirkusz hercegnője
Viviána – A Colorado Cirkusz hercegnője | Fotó: a szerző

Háromévesen került a cirkusz világába, most tizennyolc éves elragadó ifjú hölgy. Nyolcévesen lépett fel először saját hullahopp karika számmal, amire azért annyira büszke, mert elejétől a végéig minden elemét maga tanulta be. „Megfigyeltem, hogyan csinálja az artista, aki éppen nálunk dolgozott. Este, a műsor után sokáig gyakoroltam. Tizedik éve csinálom” – fogad. A levegőben is egy karikában mutat be kunsztokat. Arra Váradi Éva tanította meg öt éve. Ő is egy nagyon híres cirkuszi családból származik.

Vivána egy karikán odafent
Vivána egy karikán odafent | Fotó: a szerző

„Leginkább a társaság hiányzik, nagyon ritkán van, hogy velem egykorú artisták jönnek a cirkuszhoz. Tizenévesek ritkán voltak, esetleg testvérek, családtagok. Sokszor beülök az üres cirkuszi sátorba. Ott szedem össze a gondolataimat, átgondolom az élet nagy dolgait. Sokat próbálok. Éppen Bernáttól tanulok egy tisu-számot. Mázli, a kiskutyám is lefoglal. Szeretek kosztümöket ››gyártani‹‹, és a mindennapi feladatokat végezni” – avat be világába Viviána.

Richterek és Donnetrek

A Colorado Cirkuszban röpködnek a nagy magyar cirkuszi dinasztiák nevei, az Ádámok, a Donnertek, a Richterek.

Nem félnek a hüllőktől Richterék - Richter Richárd és Ildikó
Richter Richárd és Ildikó | Fotó: a szerző

„A Richter család több mint kétszáz éve cirkuszi artista dinasztia” – néz a szemembe Richter Richárd, aki öccsével, Richter Róberttel vitte saját cirkuszukat tíz évig, amely most szünetel, ő pedig feleségével Ildikóval, mint Indiana Jones és Sheena, a dzsungel királynője, kígyók, gyíkok, aligátorok társaságában tűnik fel a porondon. „A kígyók meg a krokodil kézhez vannak szoktatva, kiskoruktól mi neveljük őket. Méregfoguk ugyan nincs, de a szorításuk halálos. Tíz-húsz év munka van ebben a produkcióban. A Missisipi aligátort is több mint tíz éve nevelem, dédelgetem, hogy így tudjak vele szerepelni, mint ma a műsorban” – árulja el a titkot.

Donnert Viktor és partnernője, Regina – Duó Desperado
A Desperado duó | Fotó: a szerző

„A késdobáló számot anno az apukám kezdte” – tudatja Donnert Viktor, majd így folytatja – „Átvettem, amikor abbahagyta. Ennek már tizenötödik éve. Most mi vagyunk a Desperado duó a fiam partnernőjével. Western ruhában csináljuk, az ostor jó bőrből készült, a végén van egy durrantó, hogy jó hangos legyen. Arra is figyelni kell, mert volt olyan kolléga, aki egyszer majdnem kiütötte vele a szemét. A deszkát hátulról meg kell tartani, mert a balták olyan erővel csapódnak be, hogy kifordulna a helyéből. A tüzes forgó korongot az én családom csinálja egyedül az országban, ezt más nem tudja. A Donnert Cirkusz az idén pihen, de lesz majd újra” – csillog Donnert Viktor szeme.

Finálé!
Finálé! | Fotó: a szerző

A cirkusz egyszer csak ott volt.
Szép sátorral, nagy kocsikkal. Az egyik oldalára kígyókat, krokodilusokat festettek. A mezőn, ahol a cirkusz megjelent, tevék és lovak legeltek a napsütésben. Most jut eszembe! Szultánról és Leiláról, a tevékről, de Janiról meg Pintyőről, a lámákról nem is meséltem még! Pedig ők itt az állatsereglet. Többször a porondra jönnek. A második részben Vivána vezeti fel őket igéző hastáncával.
És akkor a porondon terem Tündér, a western póni is.

Tündér a réten
Tündér a réten 

Még nincs kész. Így mondta Viviána. Már körbe szalad, tudja, hogy nem szabad kimenni a porondról, és átugorja az ugrató fát. Ha pedig sok ember van, lámpalázas lesz. Olyankor kétszer olyan gyorsan végzi a dolgát. Csak szalad, nem kíváncsi rá, mit mond neki a lány. Hát ilyen ez a Tündér ebben a mesecirkuszban! Ahol a festett csillagok fénye a ponyváról különös lényekre vetül. Sokáig nem feledjük őket.

Bárány János képes riportja